ankiewalvis.reismee.nl

Zeeschildpadden bij Ras Al Jinz

 

Hier de informatie, die ik kreeg in het Raz Al Jinz Turtle Reserve, dit ligt vlak bij Ras Al Hadd, zie kaartje.

 

Er zijn in de wereld 7 soorten zeeschildpadden, 5 soorten zijn bij Oman in zee gezien.

 

De Green Turtle nestelt bij Ras Al Jinz. Hij wordt groen genoemd, omdat z’n vlees ( binnenkant van poten op foto te zien) een groenige kleur heeft.

 

Ze kunnen ong 80 jaar worden, migreren naar verre zeeën  en zijn met 37 jaar volwassen, dan komen ze altijd naar hun geboorte strand terug om  eieren te leggen.

 

Mannetjes en vrouwtjes komen in de baai paren, 2 weken later  komen vrouwtjes liefst bij hoog water  de zee uit, leggen  in de nacht op strand in kuil eieren, ze bedekt ze met zand, en schuift paar meter op, zodat een nep kuil ontstaat. Het proces duurt 4 a 5 uur. Als ze eieren legt is ze in trance, maar bij het heen en weer lopen en graven heeft ze omgeving in de gaten.

 

Ze vinden hun weg door het natuurlijke licht en trilling van de golven, daarom is kunstlicht in  de buurt slecht,  ze raken gedesoriënteerd.

Wanneer ze door licht of veel bewegende mensen gestoord wordt, keert ze om, komt 2 dagen later terug, maar als ze weer gestoord wordt, dan laten ze eieren in zee los en zijn de eieren verloren.

 

De temperatuur van het zand is bepalend voor sexe van de schildpadjes, bij zee is het koeler dan worden mannetjes geboren, verder het strand op warmer zand, dan komen vrouwtjes uit de eieren.

 

Na 2 maanden komen de eieren uit en de beestjes rennen naar zee, ook afhankelijk van natuurlijke licht en trillingen om weg te vinden. Ze zijn voedsel voor  vossen, krabben, zeevogels, vissen , mieren. Van 1000 schildpadjes halen  misschien een of twee de volwassen leeftijd.

 

Vrouwtjes leggen 3 keer per jaar  ong 100 eieren

 

Het strand opkomen, graven, bedekken van eieren  is zwaar werk, hun lichaam is log, met hun poten moeten ze alles doen. Veel geduld, beetje bij beetje komen ze vooruit en de kuilen zijn wel bijna een meter diep.

 

De eierschalen zijn dun, zacht en slijmerig, zodat als je over het nest onder het zand loopt,  de eieren niet breken.

 

In juli en aug is het hoogtij om eieren te leggen. In okt , nov komen veel eieren tegelijk uit bij deze soort in Oman, in de winter tot ongeveer juni blijven ze in zee .

 

De avond excursie begint om 9 uur en de ochtend om 4 uur, je kunt er ook blijven slapen.

 

info   www.rasaljinz-turtlereserve.com

Reacties

Reacties

jelly

Prachtige verhalen en een mooie reis.
Fijn dat je zo geniet.
Je komt morgen thuis en ik ga vrijdag op een lang family weekend. dus mogelijk spreken we elkaar net wel of niet.

Liefs,

Jelly

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!